Den 2 januari drog alla primary schools igång igen. För första gången på 25 år är det inte vår organisation som driver Zimlat Primary school. Utmaningarna i samband med pandemin, torkan och världsläget blev mer än vi klarade av. Genom att sälja av traktorer och bussar var det möjligt att fullfölja hela år 2022, men nu tog det alltså stopp för oss. Då vi saknar större sponsorer ser vi ingen annan möjlighet än att avsluta. Vi lämnar med tacksamhet över till en tysk sponsor som har för avsikt att fullfölja. 

För vår del handlar nu allt om att samla in pengar till skolavgifter. Vi har ännu ett stort antal fadderbarn som vi vill hjälpa hela vägen fram till en yrkesutbildning. Vill du bidra? Bg 262-6414 märk ”utbildningsfond

Ytterligare information och uppdatering följer.

Den långvarig torkan slår hårt mot befolkningen. De flesta familjer lider av hunger. Vill du vara med och bidra? Förgylla den kommande julledigheten, när skolorna är stängda och behovet av mat ökar ytterligare. Bg 262-6414 märk din gåva med ”julmat”

Allt har lagts på plats efter en lång och pandemidrabbad studieperiod. Under mars-april har nu 30 av våra elever antingen påbörjat en yrkesutbildning efter genomförd grundskola och/eller gymnasieskola (24 elever), eller fullföljt tidigare påbörjad universitets- eller collegeutbildning (6 elever). Siktet är inställt på egenförsörjning, anställning och en stabilare framtid. Polis, läkare, sköterska, långtradarchaufför, frisör, lärare, ingenjör, socialt utvecklingsarbete, administrativa yrken inom företag, restaurang och data, för att nämna några. Vi önskar alla ett stort lycka till den sista biten. Och innerligt tack till fantastiska faddrar som hängt med under alla år. Där avgifterna varit för höga för privatpersoner har Life Norge och skolor/företag i Falköping stöttat upp med det som saknats. Vilken utveckling och vilka möjligheter ni varit med och skapat.

Myndigheterna i Kenya har gjort ett bra arbete med att få ordning på alla olika utbildningar, årskurser och examen. Genom effektivare studietakt räknar man nu med att eleverna ska kunna komma ikapp det de förlorat under den pågående pandemin. Även internatskolorna har klarat öppethållandet utan ökad smittspridning. Nu hoppas vi att alla våra duktiga elever kan få fullfölja sin skolgång utan fler avbrott.

Pandemins inflytande påverkar fortfarande allt och kommer så göra en oviss period framöver. Alla skolor och utbildningsplatser är ändå igång, så även Zimlat Primary School. Vi driver ännu skolan själva och staten har inte behövt ta över. Detta är möjligt tack vare att vårt företagande inom busstrafik och jordbruk tillåts rulla på om än med restriktioner. Vissa inkomster från dessa samt gåvor från privatpersoner räddar situationen. Efter årsskiftet kommer vi ta ny ställning runt driften av skolan. TACK till er alla som bidrar!

Ett extra stort tack till LIFE NORGE för att ni fortsätter att troget stötta projektet!

Skolor öppnar, utbildningar kommer igång, verksamheter öppnas men stängs igen. Vi känner alla igen osäkerheten och de snabba förändringarna som pandemin tvingar fram. Vad gäller Zimlatprojektet och hur det kommer se ut och drivas framöver är därför helt oklart. Vi avvaktar läget och kommer ta nödvändiga beslut efterhand. Det som dock alltid gäller är strävan att utbilda och få alla våra elever ”i mål” som självförsörjande ungdomar med en framtid.

Läs gärna fliken ”Familjen Rabes fond”. Den är i nuläget viktigare än någonsin.

För att eleverna inte ska drabbas både tidsmässigt och ekonomiskt av att ha förlorat nästan ett studieår görs upplägget om. Färre terminsuppehåll och snabbare studietakt gör det möjligt att i stort sett ”komma i kapp” Vi önskar alla våra elever ett stort lycka till när de nu sätter igång sina nya läsår i början av Juli. En extra tanke till de tjugofyra fadderbarn som då startar sitt sista år på secondary school. Examen för dem blir i slutet av mars 2022.

Coronarestriktionerna ligger kvar och läget blir allt tuffare vad gäller möjligheter till inkomster och försörjning av mat och förnödenheter. Vi vill här verkligen TACKA alla som spontant skickar pengar. Omtankar som värmer, mättar och ger hopp.

Under rådande Corona restriktioner har beslut nu tagits att öppna utbildningsplatser för secondary school, högskolor och universitet den första september. Primary school håller fortsatt stängt tills vidare. Vi har tolv ungdomar som äntligen får fortsätta med sina studier eftergymnasiala studier och närmare åttio elever som återvänder till sina internat för att fullfölja secondary school på sina respektive nivåer. TACK till alla faddrar som med kort varsel löst alla kostnader förenat med uppstarten!

Äntligen är det dags… Kenya gör ett försök, trots ökad spridning av Corona, att åter få igång barn och unga i skolan. Första veckan i november startades ett par årskurser upp på både secondary school och primary school. Så även vissa yrkesutbildningar och högskolor/universitet. Ansiktsmask, separata skolbänkar och handsprit – nu hoppas vi försökstiden fungerar så även övriga årskurser kan få komma igång.

Stort tack till Filterteknik Sverige AB i Karlstad för att ni tänker på Zimlat! Er generösa julgåva kommer till stor och värdefull nytta i arbetet med att ge barn/unga utbildning och en bättre framtid. God Jul och Gott Nytt år till hela företaget och era kunder!

Då även Kenya fått bekräftade fall har restriktioner omedelbart trätt i kraft. Utbildningsplatser, secondary- och primary school stängdes förra veckan och alla internatelever har återvänt hem. Butiker har begränsade öppettider och utegångsförbud råder under kväll/natt. Vad som följer är lika osäkert som i övriga världen, men helt klart drabbas de fattigaste hårdast vad gäller möjligheter att få mat och en dräglig tillvaro.

TACK alla som skänkte bidrag till gräshoppsbekämpningen och ett extra tack till Life Norge och Life Sverige som alltid deltar när det behövs. Vi hann behandla markerna i tid och räknar med att grödan är säkrad.

Som nog ingen kunnat undgå genom tät rapportering i media pågår den största gräshoppsinvasionen på närmare 100 år i Kenya och flera länder i östra Afrika. Kvadratkilometer stora gräshoppssvärmar som skövlar all gröda och lämnar efter sig ett ökenlandskap. En gigantisk svältkatastrof hotar – det är en kamp mot tiden att begränsa förödelsen.

Länders regeringar går samman för att gemensamt hitta vägar. Vi kan inte uträtta underverk men just nu pågår insamlingar på olika sätt för att i alla fall kunna ”rädda” odlingarna som drivs till förmån för Zimlat Primary Schools matprogram och hela verksamheten. Vi tar tacksamt emot bidrag på bg 262-6414 märk ”gräshoppor” så kan vi införskaffa tillräcklig mängd av de ”bitterämnen” som sprutas på åkrar och som avskräcker gräshopporna.

Då har terminen och ett nytt läsår startat. I år har vi 41 fadderbarn på Zimlat Primary school. Åren går och allt fler når både secondary school och därefter även vidareutbildningar. Just nu har vi hela 75 elever på secondary school och 20 som fortsatt till yrkesutbildningar, college eller universitet. Lycka till och som alltid ett stort TACK till alla faddrar som troget är med och stöttar.

Med goda betyg från Zimlatprimary school och ekonomiskt stöd från sina faddrar (TACK!) har ännu fler elever precis slutfört de fyra åren på secondary school / internat.
Bra kämpat, stort GRATTIS och lycka till framöver önskar vi: Abednego Akoth, Mukade Kimwana, Anette Okello, Velma Achieng, Hellen Okello, Nicolas Kazungu, Edward Kazungu, Mohammed Idd, Saumu Safari, Kelementina Akinyi, Mercy Ngumbao, Linet Njoki och Angela Awino!

Under v 44 genomförs grundskoletentamen i Kenya. Så också på Zimlat Primary School. Nervösa elever gör allt för att prestera på testerna som avgör om dom klarar nivån för godkänt. Vi önskar alla våra duktiga elever ett stort lycka till.

En liten extra tanke till dom vi följt under åren: Kwekwe Malao, Ali Salim, Richard Mutawali, Austin Odhiambo, Aisha Juma, Elisabeth Jefa, Emanuel Nyale, Ushindi Hussein, Kbibi Charo, Margret och Josephine Justine, Zackaria Hamisi, Jackeline Kazungu, Agnetha Nasibu, Kadzu Said, Naomi Kazungu och Joshua Were.

Stort tack till faddrarna som stöttat hela vägen och även nu garanterar samtliga elever en fortsättning.

Det har gått några år sedan våra två traktorer kom i drift på våra odlingar. Intäkterna har klarat av både kliniken och matprogrammet – mat, mediciner och personalkostnader. Nästan i alla fall. Då klimatförändringarna stör tillväxten av den känsliga majsen har vi fått skjuta till pengar de två senaste åren. Extra gödning och dyra bekämpningsmedel mot de skövlande larver som trivs i förändrade torr/regnperiodsmönstret. Vi är tvingade att försöka en annan väg inför nästa år. Så från nu kommer det handla om odling av sockerrör som är betydligt tåligare. Vi hoppas på att intäkterna ska kunna finansiera ovanstående och därmed stabilisera självständigheten. För att komma igång krävdes extra kapital och vi vill här rikta ett innerligt tack till Riteto AS som ännu en gång bidrar generöst så vi kan fullfölja våra planer. Riteto AS har ju tidigare också bidragit stort vid inköpen av traktorerna.

Sedan någon månad tillbaka är vissa bussturer öppnade. Detta innebär att våra två linjebussar åter är i trafik – dock med begränsat antal passagerare. Nödvändig reparation och genomgång på verkstad har gjorts innan nystarten.

Nu är det några veckors ledigt. Sen börjar allvaret igen. Inte minst för de 63 elever som nu går åk 8, sitt sista år på Zimlat primary school. Senare under hösten är det dags för den stora examen, med målsättningen att komma över 300 poäng – där går gränsen för att komma in på fyra-årigt secondary school. En hägrande dröm för årets mycket flitiga och duktiga barn. Tjugotre av dessa elever har kommit så här långt tack vare sin fadder. Utan ekonomiskt bidrag hade skolgång inte varit möjligt. Vi önskar alla ett avkopplande lov och studieframgångar under hösten.

Grattis Shaban She, Hamisi Fikiri och Boris Kithao som nu påbörjar internationell körkortsutbildning. Halima Bakari och Lisa Kenga till den årslånga sömmerskeutbildningen. Slutligen grattis även till Hawa Malim som börjar utbildning till frisör.

Tack Bengt och Eva för stöd till Lisa, tack Kristina och Roland för stöd till Shaban och tack alla Ni som skänker till Familjen Rabes utbildningsfond!

Sedan en tid tillbaka står skolans fina toalett klar, hygienisk med vatten och ventilation. Dessutom finns nu ännu en toalett (utöver de tidigare 16) ute i byn. På det mest trafikerade stråket, nära kyrkan och mängder av små hus, är den senaste byggd.

Under förra regnperioden fick aldrig koleran fäste. Tack vare alla provisoriska ”toaletter” ute i det fria hindrades smittspridningen effektivt och det blev inga dödsfall i byn. Vi hoppas på detsamma inför kommande regnperiod. Innerligt tack till den trogna stiftelse som satsat ännu mer i kampen mot sjukdom och ohälsa i Zimlat med omnejd.

Trots lite tidspress av det hotande regnovädret så gick allt vägen. Förutom hårt arbete av de som är anställda i projektet och Dickson själv hjälpte män, kvinnor och barn till. En efterlängtad och välbehövlig möjlighet till lite inkomster. Nu ligger majs och bönor på tork i våra lador i väntan på transport till Zimlat. Skolmaten för hela 2019 är säkrad. Med tacksamhet konstaterar vi alla att ”Traktorprojekt nr 1” fungerar som tänkt och hela skolmatsprogrammet är självgående utan bidragsbehov.

Den 30 november var skolårets sista dag. Den festliga avslutningen hålls alltid utomhus när vädret tillåter. Alla släpar ut sina bänkar och stolar till det stora mangoträdet. Där skyddas barnen från den starka solen av det stora grenverket. Lärare och rektor Dickson håller tal och de mest framstående eleverna kan ha turen att få ett stipendium – en cykel.

Mangoträdet.. där allting startade en gång och trädets skugga var den enda ”skolsalen” där Dickson höll undervisning för en liten skara barn sittande på marken. För sextiofem av eleverna var detta den sista avslutningen på primary school och efter årsskiftet väntar nya utmaningar i form av secondary school, internatboende eller start av olika yrkesutbildningar. Vi önskar alla elever, lärare och övrig personal en lugnt och fint jul- nyårsuppehåll.

Med glädje tackar vi Medicanatumin AB, Enlund Nutrition AB och Vitalkost AS för gåva till utbildningsfonden. Era bidrag kommer göra stor nytta i arbetet att göra barn/ungdomar i Zimlat självförsörjande. Tack för förtroendet att få göra nytta med era pengar!