Resedagbok Zimlat

Tisdag 20 november

Möter upp Dickson halvvägs till byn, efter frukosten. Samma långsamma promenad mot skolan. Vi blir stoppade oavbrutet av människor som vill hälsa och har mängder av barn som följer oss – barn som inte går i skolan för att de är för små eller saknar möjlighet. Glädjen och värmen strömmar emot oss. På vägen passar vi på att dela ut ett antal av de brev som ni faddrar har skickat med oss De lämnas till mammorna eller annan kvinnlig vårdhavare. Dickson är mån om att just kvinnorna ska ta emot det ni skickat – allt för att era gåvor ska användas på rätt sätt. Vi träffar en av kvinnorna som är anställda i Föräldra Akuten och ser hur värdefull denna aktivitet är. (läs mer om den här på hemsidan).

Besök på Life Health Clinic och ett första kort möte med sköterskorna där – nytt längre möte planerat till torsdag men vi vet redan nu att blodbrist, parasiter och andra sjukdomar hålls borta effektivt tack vare klinikens insatser. Jane på laboratoriet, som drivs av Frejborgs fastigheter, är välutrustat och vi får en demonstration av hur malariaparasiter upptäcks genom blodprover och mikroskopering. Läkemedelsförrådet täcker upp väl och behandlingar är möjliga. Jane, som utbildats från noll i Zimlat Primary School är professionell och en riktig förebild för de yngre eleverna. För ett antal år sedan var hon själv elev, nu efter högre studier har hon återvänt som laboratorietekniker och vill "betala tillbaka" genom sitt arbete för barnen i Zimlat. Fler foton och fler brev delas ut.

Aldrig någonsin har så många av er skickat med hälsingar och bidrag. Vi har 120 brev och ett stort antal "extra uppdrag" att utföra som ni bidragit till. Så uppskattat och så värdefullt det är. Vi tackar för ert förtroende att förvalta detta och vi får också glädjen att uppleva den respons det ger. Efter en hel dag i byn passerar vi på hemvägen en ideell förening som ger handikappade arbete. Handikappade har inget stöd från staten i Kenya. Här får de möjlighet till försörjning genom att tillverka halsband, väskor, kläder, smycken och träfigurer som sedan säljs till besökare. Fantastiskt att se alla dessa människor, med svåra handikapp och kroppsskador få möjlighet till ett värdigt liv. Tillbaka på hotellet kan vi inte prata om annat än det vi upplevt och vi är varma inombords av meningsfullhet och glädje över att få vara delaktiga i detta.
i morgon blir det koncentration på skolan och matbespisningen. Stommen i hela projektet.


//Birgitta