Terroristattacker nära Zimlat

Självmordsbombare utför dåd i Kenya sen en tid tillbaka. Tidigare har sprängningar och dödsfall drabbat köpcenter, kyrkor, folksamlingar och bussar i Nairobi. Flera av gymnasieungdomarna från Zimlat går på internat där och har inte fått lämna skolområdet. Osäkerheten har också varit stor om de skulle våga resa hem till Zimlat under pågående terminsuppehåll. Trots detta har ändå terrorn känts ganska avlägsen fram till nu. Rektor Dickson berättar att motorcyklister med sprängämnen har kört rakt in i en kyrka i Mombasa med tragiska dödsfall som följd. Det senaste: en buss fylld med sprängämnen på väg mot ett turisthotell vid stranden bakom Nakumat. Nakumat, det stora centret med matbutik, bank och restaurang som ligger bara kilometer från Zimlat och där alla vi som besökt byn har handlat tillsammans med Dickson. Det är där vi handlat mängder av basvaror som transporterats upp till byn och delats ut till familjer som inte haft något att äta på flera dagar.

Oron är givetvis mycket stor. Säkerhetsstyrkor, poliser och även FBI kämpar för att identifiera Al-shabaab terroristerna och försöka återställa lugnet. Dickson, lärarstaben, klinik personalen och andra som brukar vistas utanför byn är infomerade: undvik alla folksamlingar, gå inte i kyrkan tider då den är mest välbesökt, undvik alla platser som kan anses vara ”intressanta” terroristmål.

– Kontakten med er i Sverige och vetskapen om att ni finns där och tänker på oss ger styrka och känsla av samhörighet, skriver Dickson i en av sina dagliga rapporter via sms.