Zimlat fredag 9/9

Enda sättet att ta sig ur fattigdom och förtryck är genom utbildning och kunskap, något som rektor Dickson ständigt återkommer till. Den insikten är också väl förankrad hos de allra flesta av de mycket studiemotiverade 800 eleverna. Disciplin och ordning råder, respekt för varandra och här tappar ingen bort sin enda, så viktiga penna. Idag är det skolans och lärarnas dag. Egentligen pågår lärarstrejk i hela Kenya, men ”våra” lärare arbetar för fullt och ställer lojalt upp för projektet. Därför känns det extra bra att just nu ha en mycket speciell ceremoni, där inte bara de 28 anställda lärarna utan även resterande 12 anställda inom skolverksamheten kommer få en bonus. Tackbrev och pengar motsvarande en halv månadslön delas ut. Pengar till detta kommer från delar av de gåvor och bidrag som kom in till Per Rabes minne i samband med hans begravning i våras. Per, tidigare ägare av Hela Pharma som startat och fortfarande är huvudsponsor för projektet. Många vackra tal hölls av en rörd personal och känslorna var starka.  Hela Pharma AB har 40 personer på personalkontot i Zimlat Primary School – en närmast ofattbar hjälpinsats och satsning på barn och ungdom. Än större blir det när man vet att projektet firar 15 års jubileum år 2012! Mängder av barn har under åren brutit ett hopplöst socialt arv och här kan man prata om ”hjälp till självhjälp” helt andra förutsättningar väntar dessa barn. Med stolthet berättar Dickson att ett av hans delmål och drivkraft – att få in 10 barn från slummen på universitet snart är uppfyllt. Några av dessa ungdomar har så goda studieresultat att staten betalar utbildningen, några har haft turen med en lyckad kombination: läshuvud och en sponsor/företagssponsor som klarar de relativt höga studiekostnaderna.
Ett stort antal brev till er faddrar ligger nu i resväskan. Ni som skickat egna brev och lämnat pengar, men inte fått något tack för detta kan vara lugna. ALLA brev är utdelade, men för att hinna har barnen fått skriva och rita flera veckor tidigare. De små skriver av och lär sig lärarens hälsning på tavlan samt ritar själva – de äldre författar sina brev själva.

I stenbrottet där nu 30 män sliter hårt med husbyggnadsuppdraget skrivs idag historia. Glädjen är enorm när vår pic-up anländer med 2 liter dricka och en hel limpa till var och en (de äter annars bara en majskolv under dagen för att spara pengarna till familjen) – aldrig någonsin har någon behandlat dessa män med sådan omtanke.

//Birgitta