Zimlat måndag 12/9

På väg mot getbanken och getutdelningen passerar vi huset där Noelas nya fadderflicka bor. Natten till lördag födde denna 14-åriga flicka, lite för tidigt, en dotter. Hemma i lerhyddan utan vatten och hjälpmedel. Den lilla som döps till Noela mår, liksom mamman bra, men vi beslutar att de ändå ska in till sjukhus för undersökning nu när resurserna finns. Senare kommer syster Mary från Life Health Clinic se till att barn och mamma får den vård och stöd som krävs.

Vid getbanken är det full aktivitet. Veterinären är där och undersöker samt vaccinerar 60 getter! Mängder har varit med och ”köpt en get” denna gång vilket innebär att snart kommer 30 kvinnor fått motta den stora gåvan av två hongetter var. Rutinerna runt getbanksprojektet finputsats allt eftersom vi alla lär oss och det börjar flyta riktigt bra. Fn är lönerna redan klara fem månader framöver både för getskötaren och för nattvakten. Denna gång har även ett antal kvinnor fått uppdraget att fläta ett långt rep till varje get – något som underlättar vid själva utdelningen, men även sedan när getterna ska surras fast på natten, förflyttas osv. Repen är välgjorda och innebär ett mycket värdefullt ekonomiskt tillskott för tillverkarna, men småpengar för oss. ”Zimlat Goat Bank Association” har bildats för att stärka känslan av tillhörighet i ett projekt och ytterligare poängtera vikten av att fullfölja sitt åtagande; lämna in en killing så snart det är möjligt så fortsättning kan följa och INTE äta upp eller sälja sin get. Vi får dock lov att var humana, för när familjen inte ätit på flera dagar och en ensam mamma i en akut situation får välja mellan prostitution eller att sälja/äta upp geten så är valet enkelt att förstå och respektera. Men, i de flesta fall går det mycket bra och mängder av killingar är åter på gång in i banken. Återlämnade små bockar är ingen nytta med att dela ut – de säljs externt bl a i samband med Ramadan då prissättningen gynnar oss, och sedan köps nya bockar in till getbanken för att förhindra inavel.

På eftermiddagen är det fotbollsmatch på skolan. Stolta lag springer ut (på den tyvärr lite väl gropiga och dåliga skolplanen som vi får ta tag i och försöka förbättra) iförda matchställ från Hertzöga/Skattkärr i Värmland. Tack till er och alla andra som bidragit med tröjor, strumpor skor och byxor. FBK, Karlstad och Tobias i Falköping – nu finns det 25 läderbollar i lager på skolan! Matchen slutar 0-0 efter fint spel och bra målvakter, toppen blir ändå avslutningen med varsin läsk till alla spelare.
Anette, Noela och Mikael tar idag adjö av byn och ”sina” barn.

//Birgitta